Pauca sed bona...

Preocuparea pentru cuvânt și Cuvânt m-au impulsionat să creez acest blog pe care mi-l doresc un instrument, atât în ale comunicării, cât și în ale științei, care să faciliteze comuniunea și comunicarea dintre studenți, respectiv elevi și formatori.
Obiectivul meu va fi acela de a încărca sau indica materiale, studii, recenzii și chiar cărți folositoare dezvoltării aptitudinilor și competențelor viitorului catehet și omilet.

Doamne, decât să luminez o cameră goală, mai bine să nu ard!

Pauca sed bona!

marți, 19 august 2014

Spicuiri din cărți mari (II)!

De multe ori cei care au darul oratoriei se încred în talentul lor și nu-și pregătesc predicile, prelegerile, conferințele etc. Sfântul Ioan Gură de Aur sublinia, cu aproape 1600 de ani în urmă, următoarele:

„Preotul nu e scutit de muncă sârguincioasă și continuă nici când are un deosebit talent oratoric - și nu sunt puțini de aceștia! -, pentru că nu te naști cu talent oratoric, ci îl dobândești prin studiu. De-ai ajunge în vârful lui, chiar atunci te părăsește, dacă nu-ți cultivi talentul oratoric prin necontenit studiu și prin neîntrerupt exercițiu. Prin urmare, predicatorii mari trebuie să muncească mai mult decât predicatorii slabi. (...) Pe predicatorii slabi nimeni nu-i ține de rău dacă vorbesc prost; pe predicatorii mari însă toți îi critică dacă nu se întrec necontenit pe ei înșiși” . Sf.IGA, Tratatul despre preoție.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu